aktepebiz.forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

aktepebiz.forum

aktepebiz
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 ömer seyfettin[biyografi]

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
**by_KRAL**
ADMİNİSTÖR
ADMİNİSTÖR
**by_KRAL**


Mesaj Sayısı : 52
Kayıt tarihi : 01/06/09
Yaş : 33
Nerden : aktepe merkez

ömer seyfettin[biyografi] Empty
MesajKonu: ömer seyfettin[biyografi]   ömer seyfettin[biyografi] I_icon_minitimeÇarş. Haz. 03, 2009 6:37 pm

)Ailesi

Dil, kuruluş, anlatım ve getirdiği konular yönünden öykümüze çağdaş alanda değerler kazandıran Ömer Seyfettin Gönen’de doğdu.(28 Şubat 1884). Ömer Seyfettin’in babası da, anası da soylu ailelerdendir. Ömer Seyfettin, Ömer Şevki Beyle Fatma Hanımın üç çocuğundan ortancasıdır.1 Baba tarafından Kafkasyalıdır. Annesi ise İsfendiyaroğullarından Ankaralı topçu kaymakamı Mehmet Beyin kızıdır.2 Çocukluk hatıralarının sevimli, duygulu çerçevesi olarak birçok hikayelerinde yer tutan Gönen’i sekiz dokuz yaşlarında bırakıp ailesi ile İstanbul’a gelmiştir.3 Yazarın babası bu yıllarda askerlik şubelerinde çalışır. Gönen’den başka İnebolu ve Ayancık kasabalarında da görev almıştır. Ömer Şevki Bey, bu kasabalara da iş için gitmiştir.

B)Okul ve Askerlik Hayatı

Ömer Seyfettin dört yaşında iken Mahalle Mektebinde başladı. Babası, ona iyi bir öğretim yaptırmak istiyordu. Bu amaçla İstanbul’da, Aksaray’da Yusufpaşa’da bulunan Mektebi Osmaniye’ye verildi. Okulda Fransızca da öğretiliyordu. Babası oğlunu da subay yapmak için, Mekteb-i Osmani’den alarak Eyüp Baytar Rüştiyesine yazdırdı. Okulun bir bölümü subay çocuklarına ayrılmıştı. Ömer Seyfettin bu bölüme girdi. Dört yıl okudu. Oradan Edirne Askeri İdadisine geçti. Daha sonra İstanbul’a gelerek Mekteb-i Harbiye-i Şahane (Harp Okulu)’ye girdi. 9 Ağustos 1903’de, teğmen rütbesiyle Harp okulunu bitirerek Selanik’te bulunan III. Ordunun İzmir Redif Fırkası (tümeni)ne atandı. 1908 yılında da İzmir’de açılan Jandarma Zabitan ve Efra Mektebi öğretmenliğine getirildi. Jandarma okulunda görevi iki yıl sürdü. Üst teğmenliğe yükseldi. Meşrutiyetin ilanı (23 Temmuz 1908) üzerine, III. Ordunun Selanik’teki nizamiye taburlarından birinde görevlendirildi. Oradan da Makedonya sınırındaki Yakorib köyü sınır bölüğüne bölük komutanı oldu. Yakorib’deki hizmet süresi iki yılı doldurur.5 İsteğiyle askerlikten ayrılarak Selanik’e yerleştiyse de (1910) Balkan Savaşının çıkması üzerine yeniden orduya katıldı (1912). Bir yıl Yanya kalesinde tutsak kaldı. Savaştan sonra İstanbul Kabataş Sultanisi’nde Edebiyat ve Felsefe öğretmenliği, (1914) Darülfünunda Tetkik-i Lisaniye Encümeni üyeliği yaptı.(1918)


C)Evlilik Hayatı

1915’te içgüveysi girerek Dr. Besim Ethem Beyin kızı Calibe Hanım ile evlendi. Allfranga terbiye görmüş olan karısı ile pek anlaşamadı ve ayrılmak zorunda kaldı.(5 Eylül 1928) Bu evlilikten Güner (Ergün) adlı bir kızı vardır.

D)Ölümü

Önceleri yorgunluk ve bezginlik ile başlayan hastalığının ilk belirtileri 1917 yılının son aylarında görülmüştü. Geçen zaman için Merkez-i Umumi’den ayrılmış, evine ve yazılarına kapanmıştı. Savaş kaybedilmiş, Mütarekenin yılgınlığı herkesi sarmış, İstanbul işgal edilmiş, İttihat ve Terakki’nin ileri gelenleri kaçmış, bir kısmı da tevkit edilmiştir. Bütün bu olup bitenler ona ziyadesi ile tesir etti ve hastalığı ilerledi. 22 Şubat 1920’de yatağa düştü. Doktorlar “nevralği ” teşhisi koydular. Haydarpaşa Hastanesine kaldırıldı. 6 Mart 1920’de hayata gözlerini yumdu. Yapılan otopsi sonucu hastalığın “şeker” olduğu anlaşıldı. Önce Kadıköy Mahmutlar Mezarlığına defnedildi. 1939’da bu mezarlığın kaldırılması üzerine Zincirlikuyu Kabristanına nakledildi.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://aktepebiz.yetkinforum.com,www.aktepebiz.tr.gg
 
ömer seyfettin[biyografi]
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» halit ziya uşaklıgil[biyografi]

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
aktepebiz.forum :: edebiyat :: kitap-yazarlar-
Buraya geçin: